INGREDIENCE:
TĚSTO:

- 3 hrnky nastrouhané mrkve
- 4 vejce
- 1/2 hrnku olivového oleje
- 2 hrnky špaldové mouky
- 1/3 (asi 70g) třtinového cukru
- 2 lžíce melasy
- vanilka nebo vanilkový extrakt
- 2 lžičky skořice
- 1 prášek do pečiva (z vinného kamene)
- 1/2 lžičky soli
- vlašské ořechy – nasekané na kousky
POLEVA:
- krémový sýr (např. kostka Palouček)
- šťáva z 1/2 citronu
- 1-2 lžičky třtinového cukru
POSTUP:
- Předehřejeme troubu na 180 C
- V míse rozšleháme vejce s olejem, cukrem a melasou, pak přidáme všechny ostatní ingredience na těsto a promícháme
- Těsto vložíme do vymazaného a vysypaného pěkáče (nebo na pečící papír) a pečeme asi hodinu na 180 C. Posledních 10-15 minut můžeme zvýšit teplotu na 200 C, aby se nám vytvořila křupavá kůrka.
- Smícháme všechny inredience na polevu, osladíme podle chuti.
- Po dopečení necháme koláč vychladnout, potom potřeme polevou a ozdobíme vlašskými oříšky

POZNÁMKY:
Máte rádi sladké? Já ano! Nemyslím tím žádné průmyslově vyráběné sušenky, bonbóny a zdravě se tvářící dezerty. Nejradši mám domácí bábovky a koláče z kvalitních ingrediencí, na kterých si občas ráda pochutnám u kafíčka. Tento recept mám od maminky, je jednoduchý a i když není zbytečně přeslazený, tak chutná všem! :-) Kdo by chtěl mít koláč ještě méně sladký, může ho osladit pouze melasou a ani třtinový cukr nemusí přidávat. Mrkev je totiž sladká sama o sobě. Melasa je tmavý hutný syrup, který má takovou karamelou chuť. Je to zbytek po zpracování cukrové třtiny nebo cukrové řepy, je o polovinu méně sladší než cukr a má v sobě spoustu hodnotných látek, jako vitamíny a minerály. Tak se do toho pusťte a dobrou chuť! :-)