Blog

mrkvový koláč

INGREDIENCE:

TĚSTO:

  • 3 hrnky nastrouhané mrkve
  • 4 vejce
  • 1/2 hrnku olivového oleje
  • 2 hrnky špaldové mouky
  • 1/3 (asi 70g) třtinového cukru
  • 2 lžíce melasy
  • vanilka nebo vanilkový extrakt
  • 2 lžičky skořice
  • 1 prášek do pečiva (z vinného kamene)
  • 1/2 lžičky soli
  • vlašské ořechy – nasekané na kousky

POLEVA:

  • krémový sýr (např. kostka Palouček)
  • šťáva z 1/2 citronu
  • 1-2 lžičky třtinového cukru

POSTUP:

  • Předehřejeme troubu na 180 C
  • V míse rozšleháme vejce s olejem, cukrem a melasou, pak přidáme všechny ostatní ingredience na těsto a promícháme
  • Těsto vložíme do vymazaného a vysypaného pěkáče (nebo na pečící papír) a pečeme asi hodinu na 180 C. Posledních 10-15 minut můžeme zvýšit teplotu na 200 C, aby se nám vytvořila křupavá kůrka.
  • Smícháme všechny inredience na polevu, osladíme podle chuti.
  • Po dopečení necháme koláč vychladnout, potom potřeme polevou a ozdobíme vlašskými oříšky

POZNÁMKY:

Máte rádi sladké? Já ano! Nemyslím tím žádné průmyslově vyráběné sušenky, bonbóny a zdravě se tvářící dezerty. Nejradši mám domácí bábovky a koláče z kvalitních ingrediencí, na kterých si občas ráda pochutnám u kafíčka. Tento recept mám od maminky, je jednoduchý a i když není zbytečně přeslazený, tak chutná všem! :-) Kdo by chtěl mít koláč ještě méně sladký, může ho osladit pouze melasou a ani třtinový cukr nemusí přidávat. Mrkev je totiž sladká sama o sobě. Melasa je tmavý hutný syrup, který má takovou karamelou chuť. Je to zbytek po zpracování cukrové třtiny nebo cukrové řepy, je o polovinu méně sladší než cukr a má v sobě spoustu hodnotných látek, jako vitamíny a minerály. Tak se do toho pusťte a dobrou chuť! :-)

Previous Post Next Post

You Might Also Like