Blog

ghí – přepuštěné máslo

Přepuštěné máslo je takovým základem kuchyně. Dá se na něm připravovat v podstatě všechno – od zeleniny, přes maso, až po pokrmy na sladko. Je to jeden z nejzdravějších tuků a rychle se v těle přeměňuje na zdroj energie. Tvrzení, že živočišné tuky jsou nezdravé už je dávno vyvrácené a bylo dokázáno, že za vznikem kardiovaskulárních chorob nestojí zdravé tuky. Přepuštěné máslo je ale hlavně je termostabilní – což znamená, že se nepřepaluje, takže na něm můžeme bez obav smažit.

Recept je opravdu jednoduchý, když máte pomalý hrnec, tak se máslo přepustí samo. :) Stačí dát 4 – 5 kostek másla (opět nejlépe v BIO kvalitě) do hrnce, zapnout na 1. stupeň výkonu (Low) a nechat v hrnci 4 – 5 hodin. Po této době bude máslo rozpuštěné a krásně voňavé. Necháme ho trochu vychladnout a poté přes jemné sítko nebo plátno přelijeme pomocí naběračky do sklenice. Na dně hrnce nám zůstane vysrážená bílkovina a tu do sklenice lít nemusíme. Toto množství by mělo vyjít na 2 sklenice, úplně se nevyplatí dělat Ghí z méně kostek másla. Sklenice necháme vychladnout a dáme do lednice, kde nám ztuhne.

Ghí se dá připravit i bez pomalého hrnce, ale je to složitější. Já v kuchyni pomalý hrnec využívám hodně, vařím v něm hlavně vývar z kostí, nebo maso, které v něm krásně změkne. Zelenina vařená při nízké teplotě v pomalém hrnci si udrží všechny vitamíny a minerály. Pro živiny není totiž rozhodující délka vaření, ale teplota. Pomalý hrnec se ráno jednoduše zapne, nechá se několik hodin běžet a večer máte připravenou večeři. Skvělé pro lidi, co jsou celý den v práci a na přípravu jídla nemají tolik času. Můžu doporučit tento hrnec – Crock Pot:

Previous Post Next Post

You Might Also Like