Blog

cizrnové krémové kari

INGREDIENCE:

  • 2 hrnky předem namočené (24 hodin) a uvařené cizrny
  • Ghí nebo olivový olej
  • 1 větší cibule
  • 4 stroužky česneku
  • zázvor (asi 2cm)
  • 4 velká rajčata – oloupaná
  • 2 lžičky žlutého kari
  • 1 lžička kurkumy
  • 2 lžičky tmavého kari (třeba graham masala)
  • kokosové mléko – konzerva
  • libovolná zelenina (květák, brokolice, lilek,..) + houby – volitelné
  • Fenykl celý – 2 lžičky
  • Kardamom celý – 3ks
  • Badyán 1ks
  • Sůl a pepř
  • Koriandr

POSTUP:

  • Na 3 lžících Ghí nebo 4 lžících olivového oleje orestujeme nakrájenou cibuli do měkka
  • Přidáme nasekaný česnek a zázvor, restujeme další 2 minuty
  • Přidáme Oloupaná a nakrájená rajčata i se šťávou
  • Přidáme koriandr
  • Přisypeme 2 lžičky žlutého kari + lžičku kurkumy a restujeme dalších cca 5 minut, až nám vznikne kašička (Pokud je kaše moc hustá, přilijeme trochu vody)
  • Směs sundáme z plotýnky, necháme chvíli vychladnout, rozmixujeme a necháme na straně
  • Mezitím si vedle na pánvi orestujeme nakrájenou zeleninu a houby, aby vše změklo. Kdo nechce restovat, může zeleninu i podusit nebo ogrilovat
  • V dalším hrnci rozpálíme 2 lžíce Ghí nebo olivového oleje a orestujeme na něm fenykl a kardamom (asi 2 minuty)
  • přidáme tmavé kari koření a restujeme další 2 minuty
  • přidáme uvařenou cizrnu a promícháme ji v koření
  • přidáme rozmixovanou směs, kterou jsme si na začátku připravili, zamícháme a necháme vařit na mírném ohni asi 20 minut pod pokličkou
  • Osolíme a opepříme
  • Přimícháme zeleninu, promícháme, přilijeme kokosové mléko a necháme dalších 20 minut povařit pod pokličkou na mírném ohni

POZNÁMKY:

Miluju kari. Miluju všechny druhy kari na různé styly. :-D Luštěninové kari jedním z mých nejoblíbenějších bezmasých pokrmů, není náročné na přípravu, i když příprava cizrny zabere čas. Nejprve ji musíme na 24 hodin či déle namočit, abychom se zbavili antinutrientů. Tím zvýšíme její stravitelnost, snížíme nadýmavost a zvýšíme její nutriční hodnoty. Do vody můžeme přidat lžíci probiotik, jako je jablečný ocet nebo citrónová šťáva. Potom cizrnu uvaříme, to může trvat asi další hodinu, záleží na tom, jak dlouho jsme ji namáčeli. Můžeme koupit cizrnu v plechovce, ale ochudíme se o spoustu živin. Cizrna, kterou si sami připravíme má až 30% bílkovin, spoustu vlákniny a vápníku.Obsahuje třikrát více železa než maso a je bohatá na fosfor, hořčík a zinek. Z vitamínů pak obsahuje vitamín skupiny B, C a E. Cizrna je výborná pro trávení a detox organismu.

Někdo dělá kari tak, že všechny ingredience spojí a nechá vařit, ale podle mě se vyplatí udělat si základní ´´ kašičku´´ a tu rozmixovat. Tak dosáhneme toho, že bude kari krásně hutné a krémové.

Tak se do toho pusťte! Dobrou chuť. :-)

Previous Post Next Post

You Might Also Like